Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 1, 2011

saya suka makan nasi ayam

okeh..nasi ayam...my favourite.....kalo kat msia..sebln skali kena mkn kot...hihiih...

tapi selalu beli lah..time lunch hour kn.....

tapi kat sini kena buat...so semalam,dinner nasi ayam ye kawan2.....sbb terasa nak nasi ayam..walaupun agak leceh sikit nak buat...

so, nasi dia..resepi suka ikut resepi dari yummylicious plus ada tambahan sikit dari myself..

 Untuk Nasi:

* 3 pot beras (dicuci dan ditoskan)
* 2 biji bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* 1 cm halia
* 1 sudu besar minyak sapi/Ghee(tadi guna marjerin biasa je)
* bunga lawang, kayu manis(xigt name) n lg satu putih bulat2,xigt name juga(ni tambahan..umi ajo)
* sedikit garam
* air rebusan ayam secukupnya bergantung pd jenis beras yg digunakan

Cara-cara : Kisar bawang2 dan halia. Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar berserta daun pandan sehingga wangi. Masukkan pewarna kuning dan kacau rata2. Kemudian masukkan ke dlm periuk nasi bersama beras td. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya. Masaklah seperti biasa.

untuk sup.

sebenarnya suka rebus ayam dgn sup bunjut..lepas tu baru tumis bawang merah,putih,halia,bunga lawang,kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga dan masukkan rebusan ayam tu...
tapi tadi sup bunjut jimat..so just tumis masuk rebusan ayam, letak kentang and carrot utk tambah lauk...memandangkan xada timun and salad...

untuk ayam

lepas dah rebus, perap dengan kicap and lada hitam je....pastu biar dalam 1jam ke..baru goreng... 

untuk kicap

letak air rebusan ayam, air perapan ayam tu(mesti ada lebih kan, air perapan tu)..tambah kicap kalau nak banyak or pekat ke..huhu.so better perapan tu bykkan je kicap siap2..

 untuk sos cili(resepi from kak an--periuk tanah..)
ini mr. H suka..saya masih x pandai sgt buat..n today, saya salahkan cili sini..rasa dan bau dia pelik sikit..oh and slalu kalau guna cili paste ni, mesti masakan mcm sambal tumis x jadi sgt..uhuk...

1 cawan cili kisar(mcm byk sgt..maybe cili+air yg dikisar kot~~~)
1 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih diketuk
2 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar gula pasir/ gula perang
garam secukup rasa

Cara-cara:masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak hingga pekat. Angkat dan sedia dihidang.

oh..mr H kalau makan nasi ayam kena ada sos cili..kicap xpayah ada pun xapa..me like kicap tu..tapi kalau kedai punya jarang yg sedap...sos cili mkn je...tp xlah letak sebyk mr. H..

No comments:

Post a Comment