Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 8, 2011

salam hari selasa

today.....

masak ayam sambal serai..senang, satu lauk je utk today..dah ada ayam, kuah dan sayur..letak carrot dalam ayam sambal..hehe..tapi rasa macam kurang garam n cililah....sebab x pedas langsung..resepi ablil dari blog nie..terima kasih puan blogger...sedap dan wangi ayam sambal tu...tapi, yelah, kalau masak sambal x sah kalau x terbersin je....kena buka tingkap dari awal hingga dah habis masak....dah habis masak terus tutup tingkap...sejuk2...

resepi ni di "copy" dari blog ini..klik2

*************ayam sambal serai*****************
Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam dipotong 12
  • 1 labu bawang besar- di mayang.
  • 3 batang serai dititik
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk di kisar:
  • 4 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 btng serai
  • 1 cawan lada kering kisar(dlm 20 btng)
Cara Menyediakannya
  1. Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
  2. Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
  5. Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
  6. Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.

******************************

tghari makan dgn nasi lemak...mlm nanti, nasi biasa jelah..hehe...

xsabo tunggu esok~~^__^

No comments:

Post a Comment