Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 3, 2011

Bon Appetit!

oh no~~~

suka sgt mkn lately...waahh..bahaya...and today jumpa satu  lagi blog recipe..kali ni omputih punya...

ni website nie.. klik sini..

oh no~~~~~

tadi cari2 resepi garlic bread..since mr. H bagi permission,kalau nak roti croissant or baguette tu sila beli sendri time pagi2... rase nak buat garlic bread walaupun xde oven...xpernah lagi makan french bread(baguette) lg..sebab kena beli time pagi baru sedap...kalau nak beli time ptg, die dah kurang sedap....so, tgk mission utk keluar pagi2 beli baguette ni berjaya ke x....adeh, how to say it??tunjuk2 mcm org bisu je ke nnt bila nak beli??think..think....

btw..pagi tadi hampir terbeli croissant...nasib baik,nak cpt blk masak sbb mr.H tengahari nak ke kelas and pujuk diri sendiri dkt umah ade roti dah...jgn membazir and asyik makan je...

nampak resepi ni pun mcm menarik http://simplyrecipes.com/recipes/quesadilla/ .. xpernah mkn,tapi,kalau letak ayak,cheese n sos, mesti rasa mcm kebab kan???

pastu, ade lagi, kita dah letak link satu resepi burger nie ke belum??huhu...thanks to this blog's owner...nyum2,sedap2..walaupun,daku punya x bentuk burger,die hancur atas masalah teknikal..tapi yelah,roti+cheese+sos+daging cincang....sodap for me...mr. H??dunno..die mkn je......

me copy paste from this blog...click2


1) Campurkan bersama 600gm daging kisar (kalau beli Ramly punya daging, sepeket setengah), dua sudu serbuk roti (sepatutnya kisar roti potong, tapi saya guna Japanese Breadcrumbs sebab roti habis), secubit garam, sesudu sos tiram (sepatutnya guna sosLea and Perrins, tapi sebab tidak yakin halal, maka tidak beli), dan sesudu serbuk lada(saya guna Cayenne pepper) dan sebiji telur untuk melekatkan semua bahan.
2) Gaul semua, dan bentukkan jadi kepingan patty, ikut sukalah mahu tebal atau nipis.
3) Bekukan semua kepingan daging dalam peti sejuk untuk beberapa jam (sekurang-kurangnya setengah jam) supaya mereka ada masa untuk melekat dan bermesra.
4) Kemudian goreng (tanpa minyak atas non-stick pan) macam daging burger biasa, jangan tekan-tekan daging waktu goreng, konon-konon mahu tiru abang jual burger tepi jalan, sebab nanti semua jus daging keluar, jadi kering dan tidak berjus (juicy) burger nanti.
5) Kemudian sediakan semua rakan-rakan burger yang lain seperti roti, coleslaw dan kentang goreng.
6) Hidangkan dengan keju cheddar, terpulang kalau suka keju dan tidak kisah gemuk, letak dua keping, kalau risau gemuk baju sudah ketat, macam-macam risau, jangan makan burger, eh bukan, jangan letak keju.
7) Saya bubuh juga jeruk timun berusaha tiru McDonalds punya tapi sebab menjeruk cuma 3 jam tidak berapa jadilah.
8) Kemudian, hidang.

nyum3....teringin burger la pula..huhuhu...cheese dah tinggal sikit nie....mane x nya,dpt cheese je,wat roti burger..walaupun kne gelak sbb x jadi burgerkan...ahakz...pastu letak cheese dlm spagett n macaroni goreng....xpe2...xgemok2...haha...

jgn blk msia semua org x knal cukup....keh3

No comments:

Post a Comment