Daisypath Anniversary tickers

Saturday, November 5, 2011

menu berbuka puasa 5/11/2011

alhamdulillah..dah selamat berbuka puasa pada jaam 5.14pm..hehe.....

memandangkan dah kenyang and dah xada benda nak buat sgt(melainkan baju x terbassuh lagi..)..update blog mengenai menu berbuka puasa ku...

masak apa today??

nasi beriyani + ayam percik + sayur campur... ^___^

resepi nasi beriyani ambil disini..klik2.. rasa mcm resepi dia lebih kurang nasi minyak..huhu...tapi bila tengok blk..beza nasi ayam, beriyani(resepi nilah) and tomato..xbyk pun, nasi ayam letak air rebusan ayam, beriyani ni letak susu n kiub dan tomato letak tomato n sos tomato..huhu.. yang penting saya dapat makan nasi color2...xlah ikut resepi sbb xsemua bahan ada..yg xada daun pandan,ketumbar,gajus,kismis,bawang goreng,koma2..minyak sapi jadi marjerin n susu sejat jadi susu segar..hik3...ape ni..nak belajar tapi x ikut resepi.. :P
******************************

Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )

  • 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
  • 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
  • 1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
  • 3 biji bawang besar, dihiris halus
  • 5 ulas bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*(*dikisar halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
  • Segenggam daun ketumbar
  • Segenggam bawang goreng
  • 1/2 cawan gajus
  • 1/2 cawan kismis
  • Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
  • 1 kiub ayam maggi
  • Garan secukup rasa
  • Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
  2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
  3. Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
  4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
  5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.

******************************
ayam percik..resepi dia ikut sini...klik2...of courselah ada yg xletak..sebab xada bahan tu..mxm ketumbar,air asam jawa,tepung jagung..saya letak cili kering,bagi ada color and pedas..tapi x pedas pun~saya enggak ada oven..so, masak ayam tu sampai betul masak, angkat..make sure kuah tu memang dah masak and pecah minyak...

lepas tu just panaskan pan, bakar ayam tu atas periuk kejap..kasi ada hitam2 sikit..buat syarat je..hehe
******************************

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

******************************
ok..not bad..uhuh....

dan sayur, xpayah resepilah kan...hihi...

kalau tgk macam pelik je makan nasi beriyani dgn ayam percik..hentam sajalah...teringin makan ayam percik..sebab belek2 blog orang lain nampak macam senang..nak tanya resepi opah yg sedap tu, umi dah blk t.intan... so, ikut jelah resepi dari internet....

lepas tu, xtau nak makan dgn nasi apa..kalau nasi putih mesti ada kuah...saya kena makan nasi dgn kuah..selalu makan dgn ayam percik dgn nasi kerabu..tapi x mungkin buat nasi kerabu disini...byk bahan xada....tu end up resepi nasi beriyani ni...and sayur, tu je paling cpt buat..haha..okeh..entry dah panjang sgt...

sedap ke x??kalau tgh lapar..semua rasa sedaplah....so, xtau nak ckp....pengkritik makanan x ada..mr. H??die ckp ok je..entahlah~~xapa..yg penting,semua selamat masuk perut..x membazir..oklah tu...tambahan saya budak baru belajar..^__^ apa2pun, terima kasih pada yg meletakkan resepi ni di internet..jasamu memang daku hargai.

selamat hari raya aidil adha..

kira ni menu raya sekali lah...esok tgk rajin nak masak apa..kalau x, menu biasa2 jelah..

No comments:

Post a Comment