Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 9, 2012

rehlah dan resepi baru

semalam pergi rehlah~~

syoknye pergi sungai..tapi x mandilah..rugi juga, tapi malas punya pasal...n seronok dpt jumpa akhawat yg dah lama x  jumpa mcm qanitah, kak wardah, kak ila, kak norul dan ramai lagi.....n anak2 mereka yg coomel juga....huhu...

kami bawa yg bekas hijau tu je..byk lg makanan..tp yg lain x snap...sibuk mkn

kena bawa potluck..so, me n akak masak roti sosej,nugget  n sosej je...paling cepat and prepare pun after subuh......kul 8pagi dah gerak nak ke sungai..


and for today, masak daging masak hitam manis and daging goreng je....gambar xada lah...tapi ni resepi dia..

daging masak hitam manis

actually ambil dari satu blog ni..tapi dah lupa nama blog dia.maaf ye pada puan blogger..and me ada tukar2 bahan2 dia..sebab ikut bahan yang ada dkt rumah..

bahan2
daging
kicap masin
air
gula
cili kering kisar(ikut suka nak byk mana..nak pedas letaklah byk)
asam keping
bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
lada hitam*
lada putih*
2 ulas bawng putih*
2biji bawang merah*
halia*

cara
1)daging direbus dengan kicap masin..letak sikit air kalau x mau kicap pekat..and xpayah letak banyak sgt..sebab nanti daging akan keluarkan air juga..rebus sampai empuk lagi senang
2)bila dah empuk, toskan dan gaulkan sedikit dgn bahan kisar tadi and goreng sekejap
3)ketepikan daging and tumiskan bahan kisar lebihan tadi
4)masukkan cili kering kisar dan kacau hingga sebati
5)masukkan air rebusan , daging, asam keping, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
6) masukkan gula secukup rasa..kalau nak senang, rebus dgn kicap manis..so xpayah masukkan gula dah
7)masak hingga mendidih dan pekat.
8)padamkan api..sedia utk dimakan...

daging goreng

daging goreng ni ala2 yg tropic dkt un*iten tu...tapi mungkin xla 100% sama

bahan2
daging
asam jawa
garam
gula
lada hitam
kunyit
bawang besar

Cara2
1)gaul daging bersama asam jawa, garan, gula, kunyit dan lada hitam...bila dah gaul rata....
2)masak atas kuali sampai air dia hampir kering....n kalau takut daging tu x empuk, tambah air..and masak sehingga empuk..
3)agak2 air dah kering....masukkan minyak, goreng daging hingga garing..
4)masukkan bawang besar yg dipotong bulat....gaul sekejap
5)siap dimasak dan sedia dimakan..

No comments:

Post a Comment