Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 30, 2013

My lasagna.....

Asyik tgk org mkn lasagna..
Langsung teringin nak makan..alhamdulillah menjadi...thanx alpt to blog cikepal and cahaya cintaku..saya copypaste and edit sikit buat tatapan diri bila nak masak lg sekali..

Untuk topping - Mozarella cheese dan Parmesan cheese..saya lerak mozarella je..    
                                           
  Instant Lasagna san remo- Celur sikit

Bahan-bahan untuk buat inti daging:-1 ulas Bawang besar dan 3 biji bawang putih potong halus
-430ml  tomato puree. 2tin kimball sbb 1tin 215ml je
- 1 tin cendawan butang .gne blender kisar..eheh
-400g daging Cara nak buat sos putih:
api yang sangat kecik
-Cairkan butter,masukkan susu 600ml
-3-4 sudu besar tepung gandum
-masukkan cheesedale/cheddar
-sedik black pepper dan oregano
- Sos cili (2 sudu besar) terlupa letak
-Sedikit garam

Cara masak inti daging
-Tumis bawang sampai naik bau,letak daging cincang, masak sampai color mcm dh masak..tuang tomato puree,garam secukup rasa,serbuk oregano dan black pepper,masuk kan cendawan dan dua besar sos cili. Gaul kan.saya letak air sikit bagi masak lama sikit sampai hampir kering.siap

Bahan-bahan untuk buat sos putih:
-3-4 sudu besar tepung gandum
-Buttercup (setengah)
-Keju Cheddar (setengah).saya letak cheesedale 4keping
-Fresh milk (600ml)
-Garam secukup rasa

Cara nak buat sos putih:
-Guna api yang sangat kecik
-Cairkan butter,masukkan susu 600ml
-3-4 sudu besar tepung gandum
-masukkan cheesedale/cheddar
-sedikit garam dan gaul sampai masak/likat
 
Bila dah masak...letak bahan dlm bekas..
  Ulang 3 kali. cara dia. kepingan lasagna >> inti daging >> sos putih..akhir sekali letak topping..makesure seblum topping tu sos putih...
     
Bakar dlm oven 180Âșc..api atas bawah...sampai topping tu color perang..

Siap dimakan...terima kasih pada blog cikepal dan cahaya cintaku atas resepi and step by step. .

2 comments: