masak ayam sambal serai..senang, satu lauk je utk today..dah ada ayam, kuah dan sayur..letak carrot dalam ayam sambal..hehe..tapi rasa macam kurang garam n cililah....sebab x pedas langsung..resepi ablil dari blog nie..terima kasih puan blogger...sedap dan wangi ayam sambal tu...tapi, yelah, kalau masak sambal x sah kalau x terbersin je....kena buka tingkap dari awal hingga dah habis masak....dah habis masak terus tutup tingkap...sejuk2...
resepi ni di "copy" dari blog ini..klik2
*************ayam sambal serai*****************
Bahan-bahannya:- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 labu bawang besar- di mayang.
- 3 batang serai dititik
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 btng serai
- 1 cawan lada kering kisar(dlm 20 btng)
- Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
- Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
- Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.
******************************
tghari makan dgn nasi lemak...mlm nanti, nasi biasa jelah..hehe...
xsabo tunggu esok~~^__^
No comments:
Post a Comment